Mexicaanse bonenschotel
Recept voor een heerlijk, gekruide bonenschotel uit de oven. Heerlijk om met rijst te eten of taco’s mee te vullen. De schotel wordt vergezeld door een frisse salade en een verse, home made guacamolesaus.
Benodigdheden voor 3-4 personen:
Bonenschotel:
1 grote ui
1 rode paprika
1 gele paprika
1 groene paprika
1 potje bruine bonen
1 potje kidneybonen
1 eetlepel Mexicaanse kruiden (eventueel zelfgemaakt, recept hieronder)
1 bekertje crème fraîche
Knoflook
Zout en peper
Olijfolie
Geraspte kaas
Nacho’s
Guacamole:
2 rijpe avocado’s
1 eetlepel limoensap
1 eetlepel Olijfolie
2 eetlepels water
1 teen knoflook
Zout
Peper
Verse koriander
Optioneel een klein stukje Jalapeño peper
Mexicaanse kruidenmix:
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel zout
2 theelepels komijnpoeder
1 theelepel chilipoeder
3 eetlepels paprikapoeder
Salade:
Ijsbergsla
Tomaat in stukjes
Komkommer in blokjes
Zout en peper
Scheutje citroensap
Olijfolie
Bereiding:
Snijd de ui en de paprika’s in fijne stukjes. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan of wok en doe de ui, de paprika en de geperste knoflook er in. Fruit het geheel en voeg de kruidenmix toe. Laat de bonen uitlekken en voeg ook deze toe aan de pan. Roer het geheel goed door en laat het nog 5 minuten op een laag vuurtje zachtjes doorbakken.
Snijd ondertussen de avocado’s open en ontpit ze. Stop de avocado’s in stukjes samen met de knoflook, limoensap, het water, de olijfolie, het zout, de peper, de koriander en eventueel het stukje koriander in een bakje en pureer het geheel met een staafmixer tot er een mooie, dikke, gladde saus ontstaat. Zet de guacamole in een bakje in de koelkast, tot het gerecht geserveerd wordt.
Neem nu een ovenschaal en vul deze met een eerste laag van het gebakken bonenmengsel. Rasp er wat kaas overheen en verdeel deze over het oppervlakte. Schep hier vervolgens een laag crème fraîche overheen en verdeel deze door met de bolle kant van een lepel uit te strijken. Breng nu een tweede laag bonenmengsel aan met opnieuw een laag geraspte kaas erboven op. Strooi over het hele oppervlakte een goede laag nacho-chips en rasp hier nog wat kaas over heen. Zet de schaal 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Meng de ingrediënten van de salade. Serveer de schotel met wat rijst of vul er taco’s mee.
Eet smakelijk!